czwartek, 20 listopada 2014

Wędzony dorsz w woku

O wędzeniu słyszałam dawno, słyszałam też że można to robić w domu, ale nie wiedziałam o tym jak to banalnie proste.
Ten sposób wędzenia jest jednym z sekretów chińskiego przyrządzania potraw i musze przyznac, że jest genialny!
Smak takiej ryby jest nie do opisania, jest miękka, soczysta i bardzo smaczna. Bije na głowę wszystkie kupne wędzone ryby. raz spróbujecie, a już nigdy nie kupicie ryby ze sklepu.
Do wędzonej ryby wystarczy ryż jaśminowy, czarna herbata i kilka przypraw jeśli lubimy. Oczywiście trzeba rybkę najpierw przygotować do wędzenia.

dorsz bałtycki lub halibut
2 łyżki soli morskiej
2 szklanki zimnej wody
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy

100 g ryżu jaśminowego
2 łyżki czarnej herbaty liściastej
wok z rusztem

Filety dorsza myjemy, osuszamy i wkładamy do zamykanego pojemnika. Do zimnej wody dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do ryby. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki na 12 godzin.

Wok wykładamy folia aluminiową, błyszcząca stroną do dołu, a na niej kładziemy druga warstwę tworząc miseczkę na mieszankę do wędzenia. Do tak przygotowanej "miseczki" wrzucamy ryż, herbatę liść laurowy i ziarna ziela z solanki. Wkładamy ruszt, a na nim osuszoną rybę z solanki. Przykrywamy pokrywką i obkładamy szczelnie folią aluminiową.
Wędzimy na średnim ogniu 30-45 minut.
Sama wędziłam najpierw na małym ogniu 30 minut, a potem na średnim 15 minut.
Ruszt można zrobić z patyczków do szaszłyków, a zamiast woka użyć garna z grubym dnem.




3 komentarze:

  1. nie ogarniam trochę - ale jak rano napiję się kawy to moze.... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Extra sprawa, a ja tak lubie ryby. Świetny pomysł. Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Mario zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu rybnego :)
    https://www.facebook.com/swiezerybyprostozkutra?ref=hl

    OdpowiedzUsuń