środa, 12 listopada 2014

Pasta z bakłażanów

Miłość do bakłażanów przekazała mi moja Mama, która robi je w fantastyczny sposób do dziś. Obie mamy taki swój sekretny sposób na nie i zajadamy je wtedy z chlebem. Dziś chciałam Wam pokazać zupełnie inny i banalnie prosty przepis na pastę z bakłażanów. Obiecuję nie przepracujecie się i będziecie chcieli więcej!

2 średnie bakłażany
oliwa lub olej rzepakowy
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
łyżeczka majonezu

Bakłażany myjemy, osuszamy ręcznikiem i nakłuwamy widelcem. Po czym nasmarowujemy je oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni z termoobiegiem lub 180 bez termoobiegu i pieczmy 30 minut lub do czasu aż oklapną. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy aż trochę ostygną.
Gdy są jeszcze ciepłe, ale można przytrzymać palcami ściągamy delikatnie skórkę. Środek przekładamy do miski i czekamy aż puszczą sok (który należy odlać).
Bakłażany blendujemy z majonezem, czosnkiem, solą i pieprzem.