czwartek, 13 listopada 2014

Gulasz z ryżem i panierowane marchewki

Inspiracją na marchewki był blog Kwesta smaku, gdzie po prostu pochłonęła mnie żądza zrobienia tychże marchewek i wyszły genialnie.
Gulasz z ryżem w jednym garze robię od dawna i jest zaspakajającym głód daniem.
W zasadzie można to zrobic z każdym mięsem, co więcej wcale nie muszą to być kawałki, taka potrawa jest naprawdę prosta w wykonaniu i można eksperymentować aby zrobić swoja ulubioną wersję.

Gulasz:
35 dag mięsa wieprzowego
2 garście ryżu brązowego
1 cebula
2 łyżki suszonej włoszczyzny
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
szklanka bulionu warzywnego
opakowanie passaty pomidorowej
sól, pieprz
olej rzepakowy

Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na nim kawałki mięsa aż się zrumienią. Po czym dodajemy ryż i mieszamy aby ziarenka wymieszały się z mięsem. Chwilkę razem smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz włoszczyznę, ziele anielskie i liść laurowy, znów mieszamy. Dodajemy bulion i dusimy około 20 minut, sprawdzając co jakiś czas czy bulion zanadto nie wyparował (jeśli tak podlewamy wodą). Po tym czasie dodajemy passatę i dusimy do czasu aż mięso i ryż będą miękkie.

Marchewki panierowane:
Marchew z nacią
mąka
jajko
1 całe suszone chilli
łyżeczka startego grana padano
pół szklanki bułki tartej
sól, pieprz

Marchewki powinny być wraz z nacią. Zostawiamy około 2-3 cm naci, po czym marchewki myjemy, osuszamy i skrobiemy. Gotujemy je około 5 minut od wrzenia wody, muszą być jędrne.
Marchewki wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostudzenia.
Bułkę tarta mieszamy z grana padano, pieprzem, chilli i solą. Dla lepszego efektu sól można utrzeć w moździerzu wraz z chilli.
Kiedy już będą wystudzone delikatnie obtaczamy je w mące, jajku oraz mieszance bułki tartej. Na rozgrzany oleju smażymy z każdej strony na złoto.