niedziela, 24 stycznia 2016

Bananas whoopie pies

Bardzo smaczne, lekko słodkie bananowe ciasteczka. Można je przekładać kremem jak markizy, można jeść same do kawy czy herbaty. Ciasteczka są miękkie i puszyste, jak ich posmakujesz znajdziesz się w siódmym niebie. Do tego na pewno przyczyni się pyszny krem mascarpone.

Te ciasteczka są bardzo popularne w Stanach zjednoczonych i jest ich wiele odmian. Tak samo jak i kremów, którymi są przełożone.
Inspiracje do zrobienia tych ciasteczek znalazłam na WypiekiBeaty, jednakże trochę zmieniłam składniki.

2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
110 g masła lub margaryny w pokojowej temperaturze
1/2 szklanki cukru białego
4 łyżki cukru lawendowego
2 łyzki melasy z granatem
1 duże jajko
4 łyżki śmietany
2 duże banany

Miękkie masło przełożyć do robota kuchennego i używając końcówki do ucierania połączyć razem z cukrami na puszystą masę. Pod koniec dodać melasę i wymieszać. Następnie dodajemy jajko i rozgniecione widelcem banany. Wszystko razem ucieramy do powstania gładkiej masy. Pozostałe suche składniki należy wymieszać razem i stopniowo dodawać do mokrej bananowej masy. Na koniec dodajemy śmietanę i znów mieszamy. Kiedy już ciasto będzie dokładnie wymieszane przekładamy je do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia (najlepszy jest silikonowany) i wyciskamy przez rękaw tej samej wielkości ciastka.
Pieczemy dwie blaszki jednocześnie w piekarniku nastawionym na 160 stopni z termoobiegiem nie więcej niż 12 minut.
Blaszki wyjmujemy i odtawiamy do ostygnięcia, wtedy można zdjąć ciasteczka bez ich uszkodzenia.

Krem do przekladania:
250 g mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru

Oba składniki miksujemy do ich  dokładnego połączenia się. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na jedną połówkę ciasteczka, a drugą połówką dociśnij z góry.