środa, 13 stycznia 2016

Mini tarta czekoladowa

Rozpływająca się w ustach, o niebiańskim smaku tarta czekoladowa. Czego chcieć więcej? Prosty, a jakże efektowny deser na różne okazje. Jak raz zasmakujecie, to już wpadliście jak śliwka w kompot. Z tego nie da się wyrosnąć ani nie można się wyprzeć. Jest obłędnie pyszne.

Na ciasto do tarty możecie użyć ciasteczek owsianych, herbatników czy innych kruchych ciastek lub biszkoptów tak jak ja zrobiłam. Łaczy się je z masłem, które powinno być w pokojowej temperaturze, wtedy lepiej połączy się z biszkoptami lub ciasteczkami.

Spód tarty:

pół opakowania biszkoptów
2 łyżki masła

W blenderze zmiksować same biszkopty, po czym dodać masło i znów razem zblendować aby powstała wilgotna masa. Formę do tarty delikatnie smarujemy masłem i wylepiamy masą biszkoptową. Całośc przykrywamy folią spożywcza i wstawiamy do lodówki aby stwardniało.

Masa czekoladowa:

150 g czekolady mlecznej
150 ml śmietany kremówki
łyżka masła
2 łyzki syropu amaretto

Smietanę przelewany do garnuszka lub rondelka, dodajemy połanana czekoladę i masło. Podgrzewamy aż wszystko razem się połączy, ciągle mieszając. Zestawiamy garnuszek z ognia i studzimy. Po chwili dodajemy syrop amaretto (jesli go nie macie, możecie pominąć). Wystudzoną mase czekoladową wylewamy na przygotowany wczesniej spod tarty. Calośc wkłądamy do lodówki na około 4 godziny do zastygnięcia.