piątek, 22 stycznia 2016

Tarta szpinakowa z mozzarellą

Tarta szpinakowa to bardzo dobra alternatywa dla klasycznego obiadu. Zapewniam że będzie smakować zarówno mięsożercom jak i tym, którym mają mięsa dosyć. Szpinak jest smacznym warzywem pod warunkiem jeśli go dobrze przyprawimy. Bardzo dobrze zgrywa się z czosnkiem, białym pieprzem, gałką muszkatałową jak i truskawkami. Niekoniecznie trzeba używać wszystkiego razem.
Moja tarta jest na razowym spodzie, ale możecie również użyć mąki pszennej. Zasada przygotowania jest taka sama. Pamiętajcie by woda do ciasta była lodowata.
Z tej porcji można zrobić jedną duża tartę lub 3-4 mniejsze.

Ciasto:
200 g mąki pszennej razowej
3 łyżki roztopionego masła
2 łyżki lodowatej wody
szczypta soli

Mąkę przekładamy do miski i dodajemy masło, wodę i sól. Wszystko razem zagniatamy. ma się ładnie połączyć tworząc kulę ciasta. Jeśli jest za suche można dodać odrobinę masła lub wody. Tak ugniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki aby odpoczęło.

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni bez termoobiegu.
Po 20 minutach ciasto wałkujemy i  wykładamy formę do tarty. Jeśli macie kulki ceramiczne do obciążenia ciasta to ich użyjcie. Jeśli nie to dokładnie i gęsto nakłujcie ciasto widelcem. Zapobiegnie to powstawaniu pęcherzy na cieście. Spód do tarty pieczemy 20-25 minut.


Farsz:
450 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego
1 duże jajko
90 ml śmietany 12%
pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatałowej
2 ząbki czosnku
pół średniej cebulki
sól morska
biały pieprz
ser mozzarella

Szpinak rozmrażamy w rondelku, po czym stawiamy na ogień i redukujemy powstały płyn do minimum. Cebulkę kroimy drobno, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do szpinaku. Całość mieszamy aby się nie przypaliło, dodawanie oleju jest zbyteczne. W szpinaku jest wystarczająco wody aby warzywa się razem poddusiły. Po 5 minutach rondel zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Mozzarellę kroimy w plastry.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego śmietanę oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy używając rózgi, a następnie dodajemy do szpinaku.
Masę szpinakową przelewamy do podpieczonego spodu, a na wierzch układamy plastry mozzarelli.
Tartę pieczemy około 20 minut tak aby ser się rozpuścił i lekko zezłocił.