niedziela, 9 października 2016

Ciasteczka do dekoracji

Wypróbowałam już wiele przepisów na ciasteczka, poszukując tej idealnej receptury na ciasto. Jedne się rozlewały, inny wychodziły twarde jak kamień i nic nie dało się z nimi zrobić. W sumie niby nic trudnego to tylko kruche ciasto. A jednak trochę kłopotów mi sprawiło, aż w końcu trafiłam na odpowiednie proporcje.
Ciasto jest idealnie miękkie przed upieczeniem, bardzo dobrze się rozwałkowuje i nie łamie się. Po upieczeniu ciasteczka zachowują ten sam kształt co przed upieczeniem, są zarazem kruche i lekko twarde.

Ciasteczka:

125 g masła
125 g cukru
1 jajko
250 g mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło wraz z cukrem ucieramy na gładką masę, dodajemy jajko i dalej miksujemy. Po czym dodajemy mąkę i za pomocą haka wyrabiamy ciasto. Będzie ono konsystencji mokrego piachu. Przekładamy je na stolnicę podsypując lekko mąką zagniatamy kulę ciasta.
Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy ciasteczka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 12-15 minut.