środa, 19 października 2016

Ciastka nadziewane ganache

Zamarzyły mi się ciasteczka nadziewane jak nasze markizy. Oczywiście nie są takie kruche jak oryginalne, ale w smaku są naprawdę pyszne. Całości dopełnia ganache, pyszny krem czekoladowy. Aby nim nadziać ciasteczka trzeba tylko na chwilę włożyć go do lodówki aby się schłodził.
Bazuję na tym samym przepisie co ciasteczka do dekoracji.

Ciasteczka:
125 g masła
125 g cukru
1 jajko
250 g mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło wraz z cukrem ucieramy na gładką masę, dodajemy jajko i dalej miksujemy. Po czym dodajemy mąkę i za pomocą haka wyrabiamy ciasto. Będzie ono konsystencji mokrego piachu. Przekładamy je na stolnicę podsypując lekko mąką zagniatamy kulę ciasta.
Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy ciasteczka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 12-15 minut.

Ganache czekoladowy

200 g czekolady gorzkiej lub deserowej (zawiera nieco więcej kakao niż mleczna)
100 ml śmietanki kremówki
30 g masła

Czekoladę należy połamać na kawałki i wrzucić do garnka o grubym dnie, dolać śmietankę i dodać masło. Całość podgrzewać ciągle mieszając aż do uzyskania gładkiej masy (jednolitej konsystencji. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i odłożyć do lodówki.Po jakiś 15 minutach sprawdzić czy ganache stwardniał, zrobić otwór w rękawie i wyciskać krem na połówki ciastek. Druga połówką docisnąć do kremu i voila. Tak postępować z resztą ciastek.