poniedziałek, 31 października 2016

Krem z pieczonej dyni

Zaczął się sezon na dynie, można w nich przebierać jak w ulęgałkach. Do wyboru i koloru. Bardzo smaczna dynia na zupę to hokkaido, jej niebieska odmiana i nelson. Typowa dynia halloween'owa tez się nada.
Jeśli znacie inne odmiany, które nadają się i Wam smakują do zupy dyniowej użyjcie ich.

1kg dyni hokkaido
0,3 kg dyni Jack O' Latern
włoszczyzna
2 ziemniaki
oliwa
gałka muszkatałowa
sól morska
biały pieprz
liście laurowe
ziele angielskie
papryczka pepperoni

Do podania:
mleczko kokosowe
olej dyniowy

Dynię należy pokroić na pół i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić ją na części. Piekarnik nastawiamy do 170 stopni, dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ja sola morską i polewamy oliwą. Pieczemy około 45 minut do miękkości.
Na włoszczyźnie i ziemniakach gotujemy wywar, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wyciągamy warzywa oprócz ziemniaków i dodajemy upieczoną dynię oraz drobno pokrojoną papryczkę pepperoni. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku przyprawami.
Podajemy przyprawioną mleczkiem kokosowym, zmielonymi płatkami czosnku oraz olejem dyniowym.