niedziela, 30 października 2016

Tiramisu

Prawdziwy włoski deser, który każdy może przyrządzić w domu mając tylko kilka składników. Jest wiele receptur na ten niesamowity deser. Można z nim eksperymentować do woli. Dodać różne dodatki by był orzeźwiający lub jeszcze bardziej słodki. Podawać można w pucharkach albo w dużej formie, to już indywidualna sprawa każdego kucharza.

250 g serka mascarpone
3 jajka (żółtka i białka osobno)
100 g cukru
kakao
biszkopty typu "lady fingers"
15 ml likieru amaretto
150 ml czarnej kawy

Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostygnięcia, po czym dolewamy amaretto.
Żółtka jaj ubijamy wraz z cukrem na gładką jednolita masę. Całość bijamy/miksujemy do białości - możemy to zrobić ręcznie albo mikserem. Następnie dodajemy mascarpone i chwilę razem miksujemy aby wszystko się dobrze wymieszało. Białka jaj ubijamy na sztywna masę, po czym dodajemy do masy z mascarpone. Delikatnie mieszamy aby się połączyło w całość.

Do naczynie w którym będziemy podawać tiramisu wykładamy pierwsza warstwę masy, a na niej układamy biszkopty maczane w naparze kawy (maja być maczane dosłownie chwilkę - wkładamy biszkopt do naparu i od razu wyjmujemy, inaczej rozmiękną). Na warstwę biszkoptów wykładamy warstwę serowej masy i tak aż Nam się skończa składniki.
Naczynie z tiramisu wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Przed podaniem posypujemy obficie kakao.

Możecie tez podać tiramisu w pucharkach z owocami i czekoladowym ganache. Będzie to nieco inna forma ale równie smaczna i słodka.