wtorek, 6 czerwca 2017

Batoniki owsiane z masłem orzechowym i czekoladą

Domowe batoniki to samo zdrowie. Po pierwsze znam wszystkie składniki jakich używam do ich zrobienia. Dokładnie je wybieram i używam najlepszych składników! Są pożywną i naturalnie słodka przekąską. Zamiast słodyczy z białym cukrem te batoniki są idealnym zamiennikiem.
Możesz zrobić swoja wersję batonika. Jest tyle składników, że wersji smakowych można zrobić naprawdę wiele.
Bazą takich batoników są zawsze daktyle (naturalna słodycz) oraz inne miękkie suszone owoce.

100 g suszonych daktyli bez pestek
80 dag suszonych śliwek bez pestek
6 kopiastych łyżek płatków owsianych
4-5 łyżek ekspandowanego amarantusa
3 łyżki miodu z mniszka
175 g masła orzechowego
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka

Daktyle i śliwki zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka godzin. Odlewam wodę, a owoce miksuję w blenderze na gładką masę. Pod koniec dodaję 4 łyżki płatków owsianych, miód i dalej miksuję. Do szklanej miski przekładam owocowo-owsianą masę i dodaję pozostałe płatki oraz amarantus. Całość mieszam aż wszystkie składniki razem się połączą.
Kwadratową niską blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam owocowo-owsianą bazę batonika rozprowadzając łyżką po całości. Wstawiam do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie masło orzechowe wykładam do miseczki i lekko podgrzewam w mikrofalówce. Wyjmuję blaszkę z bazą batonika i wykładam masło rozsmarowując je po całości. Pomagam sobie łyżką moczoną w gorącej wodzie - zdecydowanie ułatwia to rozsmarowywanie. Wkładam blaszkę do lodówki na 2 h. Po czym w rondlu z grubym dnem rozpuszcam czekoladę z dodatkiem mleka. Kiedy będzie płynna przelewam ją na masło orzechowe i dokładnie rozsmarowywuję silikonową szpatułką. Zostawiam w lodówce do zastygnięcia.