poniedziałek, 12 czerwca 2017

Lody sosnowe z musem jagodowym i ciasteczkami amaretti

Czas na lody! I to nie byle jakie, bo sosnowe. Pyszne kremowe, śmietankowe lody sosnowe. Bez maszynki, bez mieszania co chwilę w zamrażalniku. Łatwe, lecz nieco czasochłonne.
Jeśli lubicie smak syropu sosnowe z lekką goryczką to te lody skradną Wasze serca i zmysł smaku. Dopełnianie tych lodów stanowią dodatki takie jak ciasteczka amaretti, gęsty mus jagodowy, biszkopt i mięta. Słodko-kwaśno-gorzkie smaki. Wszystkie naraz i osobno. Warto spróbować choć raz takiego deseru.

Lody sosnowe:

200 g młodych pędów sosny
400 g śmietanki 30 %
150 ml mleka
2 żółtka
2 białka
100 ml syropu sosnowego

Młode pędy sosny umieszczam w garnku i zalewam 350 g śmietanki i mleko, podgrzewam i gotuję 10 minut. Zestawiam z ognia i czekam aż ostygnie. Wyjmuję pędy sosny, schładzam śmietanę kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie dodaję resztę śmietany i ubijam aż będzie miało konsystencję pianki. Żółtka ubijam prawie do białości i dodaję stopniowo syrop sosnowy. Następnie ubijam blenderem masę jajeczna i śmietankową. Łączę powoli całość z ubitymi na sztywno białkami.
Przelewam masę lodową do pojemnika, zakrywam pokrywką i wkładam do zamrażalnika na minimum 8 godzin.

Mus jagodowy:

200 g leśnych jagód
50 g białego cukru

Jagody przekładam do rondelka z grubym  dnem, zasypuję cukrem i gotuję aż zgęstnieją. Studzę i miksuję na gładką masę. Po czym przecieram przez sito.

Do dekoracji:
biszkopt
ciasteczka amaretti
świeża mięta