piątek, 2 czerwca 2017

Spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego

Lubisz makaron? A pesto?
Jeśli odpowiedziałeś tak choć na jedno z tych pytań, ten post jest dla Ciebie.
A jeśli nie jesteś przekonany obiecuję, że po spróbowaniu tego dania będziesz chciał/a więcej!
Pesto z czosnku niedźwiedziego jest obłędne. Dodany do niego olej z ostropestu nadaje mu dodatkowy orzechowy posmak. Przez co ten smak jest jeszcze bardziej wyczuwalny, bo są w nim orzechy włoskie. Skórka cytrynowa orzeźwia całe danie, a ser nadaje słony posmak.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

szklanka młodych liści czosnku niedźwiedziego
150 ml oleju z ostropestu
2 czubate łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/8 łyżeczki pieprzu kolorowego

oraz
skórka z 1/4 cytryny
ser regio piatto
orzechy włoskie do dekoracji

Wszystkie składniki blendujemy ze sobą stopniowo wlewając olej. Konsystencja ma być gęsta, jak bardzo ma być zblendowane to zależy od Ciebie.
Ja lubię gruboziarniste pesto i nie blendowałam go długo.
Tak przygotowane pesto przekładam do wyparzonego wcześniej słoiczka.

Makaron gotuję według wskazań producenta na opakowaniu. Na jedna porcję potrzeba 120 g makaronu spaghetti. Kiedy makaron będzie al dente (czyli lekko twardy) odcedzam go i zostawiam w garnku. Dodaję 1-2 łyżki pesto na porcję, skórkę z cytryny i mieszam wraz z makaronem. Wykładam na talerz, dekoruję płatkami sera, pokruszonymi orzechami i odrobiną skórki z cytryny.