czwartek, 1 czerwca 2017

Szyszki - smak dzieciństwa

Nie nic bardziej pysznego z niż szyszki. Uwielbiam je! Są kultowym przysmakiem z mojego dzieciństwa. To jak smak z PRL'u i nie ma nic w tym złego. To jak zrobienie z niczego coś bardzo pysznego. A potrzebne są tylko dwa składniki i voila!
Są proste w przygotowaniu i wykonaniu. Trzeba tylko troszkę poczekać aby zastygły i można przenieść się w dziecięce czasy. Tylko zróbcie je szybko zanim zjecie wszystkie krówki. Mi się zdarzyło ze 3 sztuki podjeść.

Też  lubisz szyszki?
A może masz jakiś inny smak z dzieciństwa? Napisz w komentarzu.

500 g krówek mlecznych
150 g preparowanego ryżu
ew. 3 łyżki mleka

Do rondla wrzucam odpakowane krówki (najlepiej nadają się ciągutki) i dolewam mleko 9aby krówki się nie przypaliły). Łopatka silikonową mieszam od czasu do czasu, aby masa całkowicie się rozpuściła i wtedy dodaję stopniowo ryż. Mieszam łopatką cały czas aby każde ziarenko pokryło sie masą krówkową.
Dłonie moczę w zimnej wodzie, nadmiar strząsam i nabieram dłonią ryż i formuję owalny kształt przypominający szyszkę.
Postępuję tak aż wykorzystam cały ryż. Odstawiam na 2 godziny do lodówki. PO tym czasie można jeść.