niedziela, 23 marca 2014

Kaczka w jabłkach

Od dawna miałam ochotę spróbować upiec kaczkę, padło na pekińską. W Lidlu czasem są mega promocje dotyczące różnego rodzaju mięsa. Można kupić nawet przepiórki.
Zawsze wydawało mi się, że kaczka to takie arystokratyczne danie, nie w zasięgu mojej kieszeni, a tu proszę niespodzianka. Myślę, że warto ją kupić choćby spróbować jak smakuje i nabrać kulinarnego doświadczenia. Jednak nie polecam robienia zbyt często, jet to tłuste mięso.

1 kaczka ok 1,5 kg
kilka jabłek lekko kwaskowych
cebula
majeranek
sól

Kaczkę dobrze myjemy, usuwamy szyjkę i podroby o ile są. Osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą wymieszana z majerankiem. Nie żałujmy przypraw, w końcu chcemy aby nasza kaczka nabrała cudnego aromatu. Jabłka można obrać ze skórki, pokroić na ósemki. Cebule należy pokroić w piórka, wymieszać z jabłkami i odrobina majeranku. Tym nafaszerować środek kaczki. Jeśli coś zostanie układamy dookoła kaczki w brytfance.
Na poczatęk pieczenia przykrywam folia aluminiową, pod koniec usuwam folię aby kaczka nabrało złocisto-brązowego koloru.
Kaczkę należy piec tyle ile waży, w moim przypadku 1,5 kg=1,5 godziny


Podaję z sałatą oraz lekko czosnkowym vinegret'em.