poniedziałek, 24 marca 2014

Tatar ze śledzia

Takiego tatara można zrobić ze śledzia marynowanego, surowego lub z oleju. Tym razem chciałam Wam pokazać jak szybko można cieszyć się przepyszna przekąską albo zaserwować ją gościom, którzy śledzie uwielbiają.


Opakowanie śledzi z suszonymi ziołami 250 g Seko
2 średnie ogórki konserwowe
mała cebulka
5-6 kaparów
płaska łyżeczka musztardy rosyjskiej lub Dijon

do przybrania
łosoś wędzony
kawior czarny

Śledzie odsączamy z oleju. Jedną- dwie łyżki oleju zostawiamy, reszta nam nie będzie potrzebna. Ogórki, cebulkę oraz kapary drobno siekamy. Śledzie kroimy w drobna kostkę. Wszystkie składniki łącznie z musztardą mieszamy ze sobą. Jeśli są zbyt luźne, nie chcą do siebie przywierać dodajemy pozostawiony wcześniej olej. Możemy doprawić pieprzem lub solą. Jednak pamiętajmy, że są one już doprawione.

Takiego tatara podajemy na grzance z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego. Można przybrac plastrami wędzonego łososia i czarnym kawiorem.