poniedziałek, 5 września 2016

Domowe ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki kojarzą mi sie z dzieciństwem. Kiedy to Babcia je robiła, a ja pomagałam wybierając kształt ciasteczek. Za każdym razem ilość ciasteczek była ogromna, a znikały w oka mgnieniu. U Was tez tak było?

Ciasteczka są bardzo łatwe do przygotowania, jedyny wymóg jaki trzeba spełnić to posiadanie nakładki na maszynkę do mięsa lub specjalna maszynkę do ciasteczek.
Mały trik tkwi w przepisie, gdyż zmieszanie różnych rodzajów tłuszczu sprawi że ciasteczka będą lepsze i smaczniejsze.

500g mąki pszennej
125g masła
125g smalcu
100g cukru pudru
50g domowego cukru z wanilią
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wraz z tłuszczami siekamy nożem, następnie dodajemy cukry oraz jajko i żółtko i znów siekamy - dość energicznie. Na koniec całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Maszynkę przygotowujemy zakładając nakładkę i wybierając odpowiedni kształt ciasteczka. Ciasto dzielimy na części i wyciskamy przez maszynkę, a wyciskane ciastko od razu odcinamy nożem na pożądana przez Nas długość.
Układamy od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy około 10 minut do zrumienienia.

Inna wersją takich ciasteczek było nakładanie na środek ciasteczka dżemu. Robimy to przed upieczeniem, a dalej postępujemy jak wyżej.
Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku, dzięki czemu zachowają świeżość.