środa, 21 września 2016

Kruche ciasto z owocami leśnymi

Tak mnie naszło na kruche ciasto z owocami, prawie jak brytyjski crumble. Tylko zamiast kruszonki mamy tu kruche ciasto na owocach. Przepyszne kruche ciasto i rozpływające się owoce w środku. Możecie użyć jakich chcecie owoców, pełna dowolność.Taka porcja wystarczy nawet na dwie osoby.
Takie wspomnienie lata warte grzechu.

15 dag mąki
8 dag masła
1-2 łyżki lodowatej wody
2 łyżki cukru z prawdziwa wanilią
1 żółtko
1 łyżka cukru trzcinowego
po garści owoców leśnych: jagody leśne, maliny, jeżyny oraz borówki amerykańskie

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier oraz żółtko i dalej siekamy. Na koniec dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Wszystkie składniki łączymy razem, aż powstanie jednolite ciasto. Z powstałego ciasta formujemy kulkę. 1/3 z niej  zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Pozostała część zawinięta w folię spożywczą odkładamy na 30 minut do lodówki.
Teraz czas na przygotowanie formy w której będziemy piec ciasto. Moja forma miała 16,5x 11,5 cm i głęboka na 4,5 cm. Wybierzcie coś podobnego. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy cukrem pudrem.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni góra-dół.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na cienki placek ciut większym rozmiarem niż forma do ciasta. Pamiętajcie , że ciasto pod wpływem gorąca się skurczy, dlatego tez potrzebny nam większy placek. Ciasto zamiast podsypywać mąką, użyjcie cukru pudru, będzie smaczniejsze.
Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę, zwisające ciasto odkrawamy. Pozostałe lekko nadziewamy widelcem.
Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 7 min, aż ciasto lekko się zezłoci. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia.
Owoce łączymy z łyżką cukry trzcinowego i wykładamy na podpieczone ciasto. Pozostałe ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak startym ciastem posypujemy owoce, aby nie było żadnych prześwitów.
Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy około 20 minut do lekkiego  zbrązowienia się ciasta.
Można podawać z lodami.