wtorek, 6 września 2016

Pudding z nasion chia

Jeśli szukacie zdrowego deseru, po którym nie będziecie mieć wyrzutów sumienia "ile kalorii zjedliście" to ten pudding jest właśnie dla Was.
Pyszny, słodki naturalnie, a wielkość sami sobie regulujecie przygotowując go.
W mojej wersji tego deseru znajdziecie mus z mango oraz owoce ze skórką cytryny.
Warto zgrzeszyć bez wyrzutów sumienia, polecam!
Więcej o chia i właściwościach tych nasion znajdziecie na blogu droga do siebie.

1 porcja

2,5 łyżki nasion chia
10 łyżek mleka
2 łyżki jogurtu
połowa owocu mango
maliny, jagody, figa
skórka z cytryny (bez albedo)

Nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Jednak najlepiej jak odstawimy na całą noc. Po tym czasie dodajemy jogurt, mieszamy całość i przekładamy do naczynka w którym pudding będziemy podawać. Mango miksujemy na mus, przekładamy na wierzch puddingu, a następnie układamy owoce.
Tak przygotowany pudding jest gotowy do zjedzenia.