środa, 28 września 2016

Szarlotka z bezą

Jeśli znudziła Wam się klasyczna szarlotka, mam dla Was idealna propozycję. To połączenie szarlotki i bezy, niesamowicie pyszne! Zaskoczycie nią domowników i znajomych. Chyba więcej nie muszę Was przekonywać, a jeżeli jeszcze nie jesteście zdecydowani zerknijcie na zdjęcie.


Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
170 g masła lub margaryny
4 łyżki cukru
1 pełna łyżka śmietany
1 żółtko lub całe jajko

2 łyżki kaszy mannej do podsypania spodu

Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Jeśli robimy to w robocie najpierw wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier, chwilkę mieszamy. Po czym dodajemy miękkie masło, żółtko oraz śmietanę i mieszamy w misie do połączenia się składników aż będzie tworzyć zwartą kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Jeżeli ciasto robimy ręcznie to na stolnicy łączymy mąkę, proszek i cukier po czym dodajemy masło w małych kawałkach i siekamy nożem, aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy śmietanę i żółtko i zagniatamy całość do powstania zwartej kuli ciasta. Masło pod wpływem temperatury rąk się ociepli i rozpuści w cieście. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Okrągłą formę do pieczenia (tortownica) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykładamy nim formę. Brzegi powinny być wysokie. Ciasto nakłuwamy widelcem - unikniemy powstania "pagórków" w cieście. Tak przygotowane ciasto można podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni góra-dół, ale nie jest to konieczne. Pieczemy około 15 minut, do lekkiego zrumienienia.
Jeśli nie podpiekamy ciasta, należy je podsypać kaszą manną, przed nałożeniem masy jabłkowej.

Masa jabłkowa:
7 jabłek
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru z prawdziwa wanilią
3-4 łyżki wody

Jabłka myjemy, obieramy oraz usuwamy szypułki. Kroimy na ćwiartki po czym na cienkie plasterki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jabłka, cynamon i cukier. Dusimy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jabłka mają być miękkie.

Beza:
3 białka
200 g cukru
szczypta soli

Białka wraz sola ubijamy na sztywna pianę, po czym dodajemy małymi partiami cukier i ubijamy aż powstanie gęsta, sztywna i lśniąca masa bezowa.

Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a na nią bezę. Pieczemy około 50-65 minut do momentu, aż beza będzie twarda. Możemy to sprawdzić lekko pukając w nią, wyda głuchy dźwięk. Gotowe!