wtorek, 14 marca 2017

Chilli con carne

Dzisiaj bliżej zapoznam Was z kuchnia amerykańską. Ta potrawa to swego rodzaju uliczne jedzenie, tzw. street food. Głównymi jej składnikami jest mielone mięso (zwykle wołowina), papryka, czosnek, cebula i pomidory. Często dodaje się też fasolę i kukurydzę, co znajdziecie w moim przepisie. A przyprawia się kminem rzymskim i pieprzem.
Chilli con carne można podawać z chlebem, ryżem lub tortillą.
W moim przepisie użyłam wieprzowiny oraz suszonego chilli.

600 g zmielonego mięsa wieprzowego
400 g ugotowanej czarnej drobnej fasoli
2 średnie cebule
5 ząbków czosnku
2 puszki krojonych pomidorów
1 puszka kukurydzy
mały słoik koncentratu
płaska łyżeczka kminu rzymskiego
suszone mielone chilli (do smaku)
sól morska
pieprz

Obrane cebule kroje w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju  przesmażam cebule, gdy się zeszkli dodaję czosnek i razem chwilkę przesmażam.
Następnie dodaję zmielone mięso i mieszam wszystko razem. Przyprawiam wstępnie odrobiną soli (aby mięso puściło soki), od czasu do czasu mieszam aby nie porobiły się grudy mięsa.
Gdy mięso jest podsmażone dodaję pomidory (każdą puszkę napełniam wodą i dodaję do potrawy - w ten sposób płucze puszkę i zyskuję dodatkowy posmak pomidorów), koncentrat oraz dodaję przyprawy, po czym mieszam całość. Przykrywam garnek pokrywką i duszę wszystko 20 minut.
Po tym czasie dodaję fasolę oraz kukurydzę. Duszę jeszcze całość 10 minut. Potrawa ma mieć zdecydowany, ostry posmak.
Podaję gorące chilli con carne w miseczkach.