poniedziałek, 6 marca 2017

Pasta śledziowa

Będę  monotonna, znowu śledzie i znów ogórek kiszony. A to dlatego, że to połączenie się sprawdza i jest smaczne. A jak wiadomo w piątek rybka, więc śledzik w sam raz!
Tym razem chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszną pastę kanapkową.

Możecie ja zrobić z tych pysznych śledzi w wiejskim oleju 550 g SEKO, a smak Was zaskoczy! Do zrobienia tej pasty są idealne, ne potrzeba żadnych skomplikowanych urządzeń. Zrobicie ją w 5 minut. Naprawdę polecam!

2-3 płaty śledziowe
średni ogórek kiszony
mała czerwona cebulka
2 płaty anchoise
biały pieprz

Ogórka, cebulkę i anchoise kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Trochę czerwonej cebulki zostawiamy do posypania kanapeczek. Można też posypać szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Śledzia kroimy w drobną kostkę, a następnie widelcem rozdrabniamy w miseczce. Po czym dodajemy wszystkie składniki i pieprzymy. Pasty nie solimy! Zarówno śledzie jak i anchoise dadzą paście wystarczającą słoność.
W innej wariacji można dodać trochę startego świeżego chrzanu albo ostrej rosyjskiej musztardy.

Tak przygotowaną pastę najlepiej podawać na wczesniej przygotowanych grzankach lub opiekanych tostach.