piątek, 17 marca 2017

Pyszny deser z chia i sokiem Hortex

Mam dziś dla Was prosty przepis na pyszny i zdrowy deser. Trzeba na niego troszkę poczekać, bo jest to deser z nasionami chia. A nasionka dość długo wsiąkają płyn. Jednak naprawdę warto zrobić sobie taka przyjemność od czasu do czasu.
Ja dodaję nasiona chia do różnych smoothie (zarówno owocowych jak i warzywnych) i takich deserów. Chia wpływa bardzo korzystnie na Nasze zdrowie.
Do tego przepisu zdecydowałam się użyć soku Hortex z dużą zawartością miąższu owoców, a mianowicie Sok 100% tłoczony prosto z jabłek z mango. Jego smak jest zrównoważony, czuć słodycz jabłek i lekką kwasowość mango.
W moim przepisie użyłam małych słoiczków, a Wy możecie użyć szklanek lub innego ozdobnego szkła.

4 łyżeczki nasion chia
Sok 100 % tłoczony prosto z jabłek z mango Hortex
4 łyżki sera białego mielonego
banan
maliny
puder z mango
borówki amerykańskie
oczyszczone skórki z cytryny bez albedo, płatki migdałów do dekoracji

Do słoiczków wsypuję po 2 łyżeczki chia i zalewam do połowy sokiem Hortex 100 % tłoczonym prosto z jabłek z mango. Małą łyżeczką powoli mieszam aby nasionka połączyły się z sokiem i odstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
W tym czasie kawałek banana zgniatam widelcem dodaję 2 łyżki sera białego i dokładnie razem jeszcze chwilkę zgniatam. Dla lepszego efektu można przetrzeć przez sito. Tak samo postępuje z resztą sera, ale zamiast bananów dodaję 5 malin.
Po 2-3 godzinach wyjmuję słoiczki z lodówki i nakładam powoli owocowe serki na "kisiel z chia".  Serek posypuję pudrem z mango. Dekoruję borówkami, skórką z cytryny i płatkami migdałów. Tak schłodzony deser można jeść od razu.






Mój dzień z Hortex