piątek, 13 maja 2011

Ogórki po chińsku

Jak wiadomo ogórki są mało kaloryczne, więc można je jeść do woli. Ja osobiście uwielbiam ogórki pod każdą postacią. Jest wiele wersji ogórków po chińsku, to jedna z nich:

kilka ogórków (mogą być zarówno wężowe jak i gruntowe)
mała cebulka
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
lub kawałek świeżego startego imbiru
sok z cytryny lub ocet ryżowy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Sos: W szklance mieszamy, sok z cytryny, imbir, oliwę oraz zmiażdżony czosnek.
Ogórki obieramy, kroimy na cienkie plasterki (można zrobić to obieraczką do warzyw wzdłuż ogórka). Cebulkę kroimy cieniutki w piórka ( dla ostrzejszego smaku wybieramy czerwoną cebulę). DO miski wrzucamy ogórki, cebulę - łączymy z sosem.

Smacznego !