piątek, 13 maja 2011

Od dawna wiadomo, że czosnek ma znakomite działanie. Obniża nadciśnienie, stosuje się go w domowych apteczkach przeciwko przeziębieniu,ma działanie bakteriobójcze, działa podobnie jak antybiotyk.Czosnek ma również działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwrakowe.

Zupa czosnkowa - szybka w przygotowaniu, smaczna i zdrowa

pół bochenka chleba (nieświeżego)
3-4 ząbki czosnku
Przyprawa do zup

Odkrawamy skórkę z chleba, miąższ kroimy w kostkę, zalewamy w garnku wodą, dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do zupy i gotujemy, aż miąższ chleba rozmięknie. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilkę gotujemy. Zupę należy zmiksować np. blenderem, aby uzyskała konsystencję kremu. Można przybrać natką pietruszki, wiórkami sera żółtego.

 Teraz już można pałaszować ;)