piątek, 13 maja 2011

Ryż po arabsku

Zapewniam Ws, że jest to przepis rodem wzięty z Libanu. Moja babcia przygotowywała go jako dodatek do dań, zamiast ziemniaków, czy suchego ryżu. Kusi piękną blado żółtą barwą.

Składniki na 4 porcje:
2 szklanki ryżu
mieszanka przypraw (curry, mielony kminek, kurkuma, mielona lub zmiażdżona gorczyca)
ew.przyprawa do zup
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Ryż wrzucić na sitko i przepłukać wodą. Na rozgrzany olej wrzucić przepłukany i odsączony ryż. Przesmażyć do czasu aż wszystkie ziarenka będą białe, następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki i zamieszać. Uważając aby ryż nie zbrązowiał. Dodać przyprawy i zalać wodą. Dusić pod przykryciem aż ryż będzie miękki. Dolewać wody, kiedy ryż ją wsiąknie,
a nie będzie jeszcze gotowy do spożycia.

Smacznego !