piątek, 13 maja 2011

Warzywa w cieście piwnym

 To niezwykle smaczna przekąska, można serwować na imprezkach. Przyrządzić do nich dipy i maczać w nich warzywa. 
Jest trochę pracy z tym, ale co się nie robi dla pysznego jedzonka.

Baza to ciasto piwne tj.
1 szklanka mąki
1 szklanka piwa
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Za rzadkie? Dodajemy mąki. Za gęste dodajemy piwa lub wody.

Warzywne rozmaitości

Warzywa wg uznania (cebula, cukinia, kalafior, brokuły, papryka, bakłażan)
Cebulę i paprykę kroimy w krążki grubości 3 mm, cukinię i bakłażany grubości 5mm (nakłuwamy widelcem solimy i odstawiamy do odsiąknięcia), kalafior i brokuły dzielimy na różyczki (należy je blanszować 5 min w osolonej wodzie).
Wszystkie warzywa maczamy w cieście piwnym i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.

Polecam sos z  majonezu, keczupu i chrzanu w proporcjach 3:3:1. Nie potrzeba przyprawiać, wystarczy wymieszać.