poniedziałek, 23 maja 2011

Chutney pomarańczowy

4 wyfiletowane pomarańcze
połowa jabłka
2 łyżki konfitury borówkowej
płaska łyżeczka chili
łyżka suszonej natki pietruszki
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz

Pomarańcze wrzucamy do garnka - nie trzeba ich kroić, pod wpływem duszenia same się rozpadną. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w kostkę dodajemy do pomarańczy. Dodajemy około 3 łyżki wody i dusimy razem ok. 10 minut. Następnie dodajemy natkę pietruszki, zioła, chili, sól i pieprz. Mieszamy wszystko razem i dusimy następne 2 minuty. Na koniec dodajemy 1 do 2 łyżek konfitury borówkowej. Mieszamy razem i dusimy około 1 minuty. Przekładamy do miseczki lub słoiczka, odstawiamy do wystygnięcia. Można jeść tego samego dnia po jakiś 2 godzinach (tyle czasu wystarczy aby wstępnie się przegryzło).