poniedziałek, 23 maja 2011

Skrzydełka po chińsku

Pyszna, jako przystawka. Można jeść i na ciepło i na zimno.

Skrzydełka po chińsku

8 skrzydełek z kurczaka
1 łyżka wódki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka sezamu
sól lub przyprawa uniwersalna typu kucharek

Przygotowanie:

Skrzydełka wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać kucharka
i gotować 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Z ostudzonych skrzydełek oderwać lub odkroić kłykcie (najmniejsza część). Na patelnię włożyć skrzydełka, zalać powstałym wywarem, nie więcej niż 1/2 szklanki. Dodać kolejno: wódkę, miód, imbir, sos sojowy, zmiażdżony czosnek, sezam. Mniej więcej po 5-8 minutach przełożyć na drugą stronę. Dusić aż bulion wyparuje. I skrzydełka zrobią się rumiane.