piątek, 13 maja 2011

Szybki numerek w kuchni

. . . czyli obiad w 30 minut

Obiad jednogarnkowy

Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego (gulaszowego)
0,5 kg ziemniaków
1 średnia cukinia
puszka pomidorów
lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła do wyboru
sól
pieprz

Przygotowanie:
Mięso kroimy w paseczki, podsmażamy na oleju, dodajemy zioła (suszone).
Cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, podlewamy 1 szklanką wody.  Kiedy cukinia będzie lekko twarda dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Można dodać kostkę rosołową lub przyprawę uniwersalna do zup. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Znowu dusimy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy pomidory lub koncentrat, doprawiamy solą
i pieprzem.
Chwytamy za widelce i . . .

Smacznego !

P.S.  Można podawać z sałatką z kapusty pekińskiej, ogórka i pomidora z sosem czosnkowym.