czwartek, 26 maja 2011

Taco z grillowanym indykiem

Dziś kuchnia meksykańska, a mianowicie taco.
Grillować można prawie wszystko, a gdy deszcz za oknem można użyć patelni grillowej!

Może to Wam posłuży jako inspirację do konkursu majowego.
A do taco można włożyć co się tylko podoba.
Moja wersja to grillowany indyk z sosem tzaziki, czyli kuchnia grecka.
Zgodnie z kuchnią meksykańską można przygotować bardziej pikantny sos lub użyć gotowego. Tu inwencję pozostawiam Wam!

ok. 0,5 kg filetu z indyka
zioła prowansalskie
sól morska
1-2 łyżki oliwy z oliwek
papryka ostra

Można też użyć musztardy Dijon do zrobienia smacznego dipu: wystarczy wymieszać 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę octu i 1 łyżkę miodu, a potem dodawać kolejno 6 łyżek oliwy aż uzyskamy kremowa konsystencję dipu.

Filet kroimy w plastry. Wkładamy do miski, zasypujemy ziołami, solą morską i wlewamy oliwę. Mieszamy razem, aby zioła dobrze pokryły plastry mięsa. odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Po tym czasie grillujemy. Nie podaję dokładnego czasu, robię to na wyczucie.
Jeśli nie jesteś pewien/na czy mięso jest dobre, natnij nożem w najgrubszym miejscu - jeśli jest różowe w środku to znaczy, że jeszcze jest surowe.

Miseczki kukurydziane kupisz gotowe, a do nich włóż to co lubisz:

U mnie wersja z kuskusem, cukinią, pomidorem, ogórkiem oraz grillowanym indykiem.
Polej ulubionym sosem i zajadaj:)

Smacznego!