poniedziałek, 23 maja 2011

Chutney słodko-kwaśny

Kolejna odsłona pysznego dodatku do mięs i innych wyrobów kulinarnych.
Tym razem o smaku słodko-kwaśnym.

Chutney słodko-kwaśny

1 opakowanie miechunki peruwiańskiej
1 mandarynka
1 jabłko
1 łyżeczka natki pietruszki
sól
1/4 szklanki soku grapefruitowego
łyżka cukru
szczypta chilli
łyżka konfitury żurawinowej, wiśniowej lub borówkowej

Miechunkę kroimy na pół, jabłko obieramy i kroimy w większą kostkę. Mandarynkę obieramy, rozdzielamy na cząstki i kroimy na pół.
Wszystko wrzucamy do rondelka, zalewamy sokiem i dusimy jakieś 10 minut. Następnie dodajemy natkę pietruszki, sól, cukier i chilli. Mieszamy i dusimy dalej 5 minut. I na koniec dodajemy konfiturę, mieszamy dusimy 1-2 minutki.