piątek, 13 maja 2011

Dla ochłody - chłodnik

Osobiście uwielbiam chłodniki, jednak robię je na bazie maślanki lub kefiru, bez bulionu i śmietanki.
 Nie to żeby mi się nie chciało, po prostu uwielbiam proste dania, które szybko się robi.


Chłodnik ogórkowy
 
0,5 l kefiru lub maślanki
2 wężowe ogórki
pól pęczka koperku
kilka liści kapusty pekińskiej
sól, pieprz

Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kroimy cieniutko w paseczki, koperek drobno siekamy. Wszystko razem łączymy z kefirem (maślanką), solimy i pieprzymy do smaku.

Chłodnik z botwinki

Botwinka
2 ogórki wężowe
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
1 l kefiru lub maślanki
sól, pieprz

Botwinkę kroimy, wrzucamy na sitko, przelewamy wrzącą wodą. Odstawiamy do odsączenia. Ogórki obieramy, rzodkiewkę i ogórki ścieramy na tarce. Koperek drobno siekamy. W misce łączymy wszystkie warzywa, zalewamy kefirem (maślanką). Przyprawiamy do smaku.

Dzięki botwince chłodnik nabierze ładnego blado różowego koloru.
Dla jeszcze lepszego efektu można dodać jajka na twardo pokrojone na ćwiartki.

Chłodnik jak sama nazwa wskazuje musi być dobrze schłodzony.