wtorek, 5 sierpnia 2014

Oi sobagi

Kuchnia koreańska jest bardzo zdrowa i rozsławiona na całym świecie. Potrawy są kolorowe i bardzo, ale to bardzo smaczne. U mnie zagości na pewno na dłużej i częściej.  Mam już kilka w zanadrzu, a dziś zapraszam na chrupiące ogórki Oi sobagi.
Pamiętajcie, by przy jedzeniu odkroić końcowkę ogórka.

Oi sobagi

6-7 ogórków gruntowych
1 marchewka
1 cebulka
2 łyżki pokrojonej zielonej cebulki lub szczypiorku
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki grysu chilli (opcjonalnie ostra papryka)
kilka plastrów białej rzodkwi lub 2 rzodkiewki
15 ml wody
15 ml sosu sojowego
15 ml cukru
sól

Ogórki należy pokroić na 4, tak aby nie przeciąć końcówki ogórka. Porządnie każdego posolić, włożyć do miski i odstawić na 2 godziny.
W między czasie marchewkę, rzodkiew, cebulę pokroić w paseczki. Szczypior lub zielona cebulkę oraz czosnek drobno posiekać. Wszystko umieścić w dużej misce. Następnie dodać wodę, sos sojowy, chilli (ilość do smaku) oraz cukier i dokładnie wszystko wymieszać ze sobą.
Po dwóch godzinach ogórki przepłukać pod zimna wodą i każdego nadziewać przygotowanymi warzywami. Tak nadziane ogórki układamy w zamykanym pojemniku, przy okazji obkładając pozostałymi warzywami.
Pojemnik zamykamy i wkładamy na 24 godziny. Po tym czasie można przystąpić do konsumpcji.
UWAGA! nie warto robić na zapas, najlepsze są świeże- jeszcze chrupiące.

Przepis zdobył II miejsce w Konkursie Smak Azji, organizowanym przez KuchniaIlony.