piątek, 8 sierpnia 2014

Pasztet z cukinii z brokułem

Pamiętacie pasztet z selera? Tym razem postanowiłam zrobić z cukinii. Sezon w pełni, warzywo tanie i ogólnodostępne, czemu nie skorzystać?! A jak już lubicie, to nie wahajcie się.
Bardzo lubię też sałatkę ze świeżej cukinii, jest orzeźwiająca i przepyszna. A pasztet robi się co prawda dłużej niż z selera, ale smak to wynagradza. Koniecznie spróbujcie!

60 dag puree z cukinii
3 szklanki startej cukinii
kilka ugotowanych różyczek brokuła
1 szklanka marchewki
mała cebula
1/2 szklanki kaszy mannej
1/2 szklanki bułki tartej
2 jajka
płaska łyżka pasty curry
2 ząbki czosnku
sól


Na puree potrzeba około 90 dag obranej i oczyszczonej z gniazd nasiennych cukinii. W garnku trzeba rozgotować cukinię do papki, tak aby zawierała jak najmniej wody. Po czym dodać starta cukinie i wymieszać oraz chwilkę podgotować. Następnie dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić drobno i również dodać do całości. Gotować do odparowania większości wody.
Czosnek posiekać drobno. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić czosnek i wymieszać. Na co dodać pastę curry oraz dwie łyżki wody z cukinii. Dobrze wymieszać i dodać do garnka z cukinią.
Zdjąć z gazu i ostudzić.
Po ostudzeniu dodać jajka, dokładnie wymieszać i dodawać powoli kaszę manną i bułkę tartą oraz sól.

Formy silikonowe-keksówki napełniam do połowy masą z cukinii, na co układam brokuła i dokładam znów masę.
Z tej ilości składników wychodzą dwie foremki.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około 60 min.