poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Pasta z papryki (baza)

W tym roku wziełam się za przetwory na zimę. Był dżemik, marmolada, konfitury, czas na warzywa.
Lato się kończy powoli to i trzeba korzystać z dobrodziejstw natury!
Ostatnio sezon na paprykę, więc jeśli lubicie kupujcie i przerabiajcie póki czas. To wdzięczne warzywo można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest pasta z papryki - skoncentrowana baza do zup i sosów.

1-1,5 kg papryki czerwonej
1 łyżka domowej jarzynki*
3 łyzki oleju rzepakowego
3 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu czarnego
1/4 szklanki wody
sól

Paprykę należy umyć, odkroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. W garnku umieszczamy paprykę, ziarenka pieprzu, liście laurowe oraz wodę. Wszystko gotujemy do czasu aż papryka będzie miękka. Zestawiamy z ognia i miksujemy na gładka masę, po czym ponownie ustawiamy na palniku i dodajemy jarzynkę oraz sól do smaku. Zagotowujemy i dodajemy olej, dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną pastę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i zakręcamy mocno. Pasteryzujemy 20 min.
*jarzynka domowa- suszona marchew, cebula, por, lubczyk, natka pietruszki oraz sól

Warzywa psiankowate 2014