poniedziałek, 21 marca 2016

Wielkanocne jajko z niespodzianką

Od jakiegoś czasu myślałam nad niecodziennym ciastem na Wielkanoc. Znudziły mi się klasyczne baby i mazurki czy smakowite keksy. Bez bicia przyznaję sernik musi być, ale co jeszcze?
I zobaczyłam je, na którymś z FP o ciastach. Ciekawe rozwiązanie, kształt i niespodzianka w środku to jest to! Jajko z niespodzianką na Wielkanoc. Na pewno sprawi wiele raochy dziaciakom, więc warto się trochę pomęczyć.

Zanim jednak zabierzecie się do pracy sprawcie sobie formę do duzych muffinek lub yorkshire pudding. Z takiej własnie formy powstanie jajko - z dwóch części.
Przepis jest na dwa jajka, czyli cztery połówki.
Potrzebujecie także mini jajeczka: mogą być czekoladowe lub w polewie cukrowej z orzeszkami.

Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
113 g drobnego cukru do wypieków
113 g maki pszennej
38 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę, po czym dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy. Z każdą dodaną łyżką cukru ubijamy masę około 2 minut. Kiedy już cukier sie skończy dodajemy żółtka - jedno po drugim. Tą część można zrobić w robocie.
Obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy.
Wyłączamy robota, a nastepnie dodajemy po łyżce mieszanki mąk i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Postępujemy tak, aż skończy Nam się mąka.
Formę smarujemy tłuszczem, a dno wykładamy kółkami papieru do pieczenia. Do czterech otwórów w formie przekładamy ciasto, tak aby pozostało około 2 cm wolnego miejsca od góry.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 35-40 minut do suchego patyczka.
Ciasto studzimy, a w między czasie robimy krem.

Krem:
400 g śmietany 36%
śmietanfix lub żelatyna (1 łyżka rozpuszczona w wodzie)
2 czubate łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy śmietanfix wymieszany z cukrem pudrem i ubijamy jeszcze przez chwilę.

Wystygnięte cisto wyjmujemy z foremek, usuwamy papier ze spodu, a górę przycianmy nożem na równo. Spróbujcie przyłożyć dwie połówki ciasta (górą do siebie), zobaczycie czy jest równo. W każej połówce nożem lub łyżeczką robimy otwór do którego wkładamy mini jajeczka. Kremem na około smarujemy ciasto i przykładamy drugą połówkę ciasta lekko dociskając aby połaczyły się ze sobą. Tak samo postępujemy z pozostałymi połówkami jajka (ciasta). Pozostały krem nakładamy na Nasze jajko, dokładnie aby pokrył całe ciasto. Na noniec możemy udekorowac je cukrowymi kulkami, motylkami lub innymi dekoracjami świątecznymi.