sobota, 5 marca 2016

Zawijańce z kiełbaskami

Dzisiaj proponuje Wam zupełnie inny obiad, taki którym zaskoczycie swoją rodzinę. Jest nieco pracochłonny, bo musimy trochę pomęczyć się z rozbiciem mięsa. Reszta to już pestka. Na pewno zaskoczycie męską część swojej rodziny i gwarantuję, że im się to spodoba. W jednym daniu znalazły się aż dwa rodzaje mięsa, w trzech wariantach.
Przepis jest na jedną osobę, jeśli chcecie zrobić dla większej liczy osób zwiększcie składniki.

1 pierś z kurczaka
1-2 cienkie kiełbaski typu frankfurterki
2 plasterki wędzonego boczku
pasta z suszonych pomidorów lub kilka całych suszonych pomidorów
pieprz biały
łyżka rozmarynu, tymianku, czosnku niedźwiedziego

4 ziemniaki
1/4 papryki czerwonej i żółtej
1/4 cukinii

Pierś kurczaka rozkroić na płat i delikatnie rozbić (przez folię spożywczą) na cienki plaster. Posmarować dwoma łyżkami pasty z suszonych pomidorów lub pokroić pomidory i posypać po wierzchu. Na paście ułożyć plasterki boczku, a na nim frankfurterki. Teraz wystarczy zawinąć pierś tak jak zawija się roladki wołowe lub gołąbki.
Aby zawijaniec się nie rozpadł dobrze jest związać go dratwą.
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na cztery części. Paprykę kroimy w kostkę,a cukinię w pół księżyce.
Wszystkie przyprawy mieszamy razem. Zawijańca obsypujemy z każdej strony. Resztę mieszamy z warzywami.
Formę żaroodporną smarujemy tłuszczem, na środku układamy zawijańca a w koło układamy warzywa.
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni góra-dól i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30-40 minut.