czwartek, 3 marca 2016

Pierożki z dynią i orzechami

Jak wiecie odmian dyń jest tak wiele jak sposobów na nią. Robiłam już chleb dyniowy, ciasto i ciasteczka z dynią, puree pieczone i gotowane. Była też pieczona, dodatkiem do zapiekanek, zup czy rosołu z dynią. Tym razem czas na pierożki. Pyszne, pożywne z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi. Zawijać możecie według własnych upodobań. Podstawą jest pieczone puree z dyni, jak je zrobić znajdziecie tutaj. Zamiast cebulki do okraszenia lub posypania możecie uzyć natki pietruszki lub podsmażonego na maśle szczypiorku.

Ciasto na pierogi:

20 dag mąki pszennej plus do podsypywania
szczypta soli
ciepła woda (ile zabierze)

Z podanych składników zagnieść ciasto tak aby było miękkie i elastyczne. Zrobić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki aby odpoczęło. PO tym czasie rozwałkować, posypując mąką.Wykrawać krążki lub kwadraty.


Farsz:

20 dag puree z pieczonej dyni
5 suszonych pomidorów
garść włoskich orzechów
odrobina suszonego chilli (używam chilli z młynka)
biały pieprz
sól do smaku

Pomidory i orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać w misce do połączenia się wszystkich składników.
Na krążek ciasta należy nakładać po łyżeczce farszu i zawijać wg upodobań.
Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Można je zamrażać surowe (rozmrozić przed ugotowaniem) lub ugotowane.