niedziela, 10 kwietnia 2016

Chleb zapiekany z serem i szczypiorkiem

Ten pomysł na chleb jest idealnym rozwiązaniem na wykorzystanie lekko czerstwego chleba. PO upieczeniu jest tak pysznie chrupiący i miękki jak z piekarni. Do tego ciągnący się ser, pyszny szczypiorek i masełko czosnkowe.
Takie idealne leniwe śniadanie na niedzielę. Prawda, że zapowiada się smakowicie?


1 czerstwy chleb
70 g masła
2-3 ząbki czosnku
1 mozzarella z ziołami
30 g twardego sera typy parmezan
szczypiorek

Pikarnik nagrzac do 170 stopni góra-dół.
Chleb nacinamy w taki sposób aby powstała kratka. Przekładamy go w prostokątną formę wyłożoną folia aluminiową (nie żałujmy, chleb będzie w nią zawinięty).  Masło należy rozetrzeć z rozgniecionym czosnkiem i dokładnie wetrzeć lub posmarować nacięcia chleba. Mozzarellę pokroić w cienkie paski i powtykać w nacięcia. Na koniec posypać obficie serem twardym i szczypiorkiem. Zawinąć brzegi folii aluminiowej do góry i wstawić do piekarnika na 15-20 minut.