środa, 6 kwietnia 2016

Serniczek z truskawkami

Powiecie: znowu sernik! A tak, to właśnie ten czas na serniki, serniczki i te pieczone i te na zimno. Wszystkie takie pyszne, delikatne, słodkie, rozpływające się w ustach. Z owocami, bakaliami, z galaretką. Nie można się im oprzeć! Nie są bardzo kaloryczne, więc bez obaw nie przybędzie dużo fałdek ;)


200 g twarogu do serników
40 g masła
50 g cukru pudru
1 białko i żółtko
10 g kaszy manny
 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka żurawiny suszonej
kilka truskawek

W misie miksera rozetrzeć miękkie masło z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodać żółtko, i dalej miksować. Po łyżce dodawać twaróg, dalej miksując. Następnie dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dalej miksować. Dodać żurawinę i wymieszać. Białko ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Piec w wyłożonej papierem do pieczenia mini tortownicy, przez około 40 minut w temperaturze 160°C. Należy wystudzić w wyłączonym piekarniku.
Idealnie smakuje z polewą czekoladową i truskawkami.
Polewa czekoladowa:
3-4 łyżki mleka
2 czubate łyżki nutelli
Nutellę rozpuścić z mlekiem w rondlu mieszając łyżką lub rózgą. Polać wystudzony sernik na około jedną strużką, ułożyć połówki truskawek i polać resztą polewy.
Wystudzony i polany polewą serniczek należy odstawić do lodówki na kilka godzin.