wtorek, 17 stycznia 2017

Jajka zapiekane z jarmużem i śmietaną

Musze wspomnieć od razu nie jest to danie fit ze względu na śmietanę, ale jest sycące. Idealne na zimowe śniadanie, dodatek oliwy truflowej dodaje daniu odrobinę luksusu. Możecie też jako dodatek zrobić surówkę z zielonych ogórków, będzie ona miłym orzeźwieniem dla całego dania. Koniecznie przygotujcie tez grzanki - będzie maczać je najpierw w śmietanie a potem w jajku. Podobne jajka robiła Nigella w jednym ze swoich programów kulinarnych. Pycha!

3 jajka
garść jarmużu
oliwa truflowa (ja mam w sprayu)
śmietana 18%
sól, pieprz do smaku

Kokilkę żaroodporną spryskujemy oliwą i wrzucamy jarmuż. Zamiast niego możecie użyć szpinaku. Na jarmuż wbijamy jajka, lekko solimy, a na nie wykładamy śmietanę tak aby je pokryć. Ponownie spryskujemy oliwą, pieprzy i solimy.
Piekarnik nastawiamy na 180 o góra-dół. Jajka zapiekamy 10 minut.




Surówka z ogórków

1 wężowy ogórek
mała biała cebulka
szczypta chilli
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki oliwy
sól

Ogórka myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Do miseczki wrzucamy ogórka i dodajemy przyprawy oraz cebulkę pokrojoną w cienkie piórka.