poniedziałek, 9 stycznia 2017

Naleśniki dyniowe z twarożkiem na słodko

Kolejna wariacja kulinarna z dynią na słodko to naleśniki. Są lekkie, zachwycają kolorem i delikatnym smakiem. Spróbujcie je zrobić z twarożkiem na słodko z czerwonymi pomarańczami i rodzynkami, posypane kropelkami czekolady. Takie niecodzienne naleśniki na pewno będą miły zaskoczeniem na Waszym stole.

Do ciasta można dodać odrobinę cynamonu lub wzbogacić smak cukrem cynamonowym. Poeksperymentujcie i dajcie znać jak Wam wyszło!

250 ml puree z dyni
2 jajka
800 ml mleka 3,2 %
ok. 200 mąki pszennej (tyle aby ciasto osiągnęło pożądaną gęstość)
2 łyżki oleju kokosowego

W wysokim naczyniu rózgą mieszam puree z dyni, 2 jajka oraz mleko. Ustawiam miskę, a na niej sito przez przelewam otrzymany płyn tak aby pozbyć się włókien dyni (dzięki czemu ciasto będzie gładkie). Całość przelewam do misy robota za pomocą mieszadła do ubijania piany mieszam płyn wraz z mąką. Podałam orientacyjną ilość mąki, bo może się tak zdarzyć, że będzie trzeba dodać jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Jeśli jest za gęste dodajcie mleka lub wodę gazowaną (dobrze napowietrzy ciasto). Pod koniec dodajemy olej kokosowy i dalej mieszamy.

Ciasto nie może być ani za gęste ani za rzadkie. Przekonacie się o tym podczas smażenia naleśników. Jeśli jest zbyt rzadkie naleśnik będzie się rozpadał, a jeśli zbyt gęste ciasto nie będzie dobrze rozlewało się po patelni i w efekcie będzie grube.

Naleśniki smażymy z obu stron aż się zrumienią. Nie ma potrzeby dodawać tłuszczu na patelnię, jest on w cieście.

Twarożek na słodko

500 g sera sernikowego
3 czerwone pomarańcze
garść rodzynek
3 czubate łyżki cukru pudru

Pomarańcze sparzamy, osuszamy i odcinamy nożem skórkę tak jak przy filetowaniu. Następnie kroimy w drobna kostkę. Ser przekładamy do miski, dodajemy rodzynki, pomarańcze i cukier puder. Całość mieszamy aż się dokładnie połączy.

Usmażone naleśniki smarujemy twarożkiem i zawijamy w rulon lub składamy na cztery. Zróbcie tak jak lubicie!