czwartek, 3 lipca 2014

Tarta ze szpinakiem i cukinią

Uwielbiam słone tarty, bardziej niż wszystkie słodycze świata! A jeszcze bardziej uwielbiam boczek wędzony.
Ta tarta chodziła za mną kilka dni, aż w końcu zdecydowałam się ja zrobić. Ciasto jest chrupiące, a masa szpinakowo-cukiniowa mokra i idealnie doprawiona.
Aby ją zrobić wystarczy około 30 minut plus 35 minut pieczenia. Ale to wszystko nic, bo smak powala!
Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu i koniecznie podzielcie się wrażeniami!

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
3 łyzki zimnej wody
100 g płynnego masła
pół łyżeczki soli

Z podanych składników należy zagnieść ciasto do idealnego połączenia się składników. Po czym owinąć folią i włozyć na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Jeśli jest to forma ceramiczna należy lekko ja natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy ją 10 minut.

Farsz:
300 g mrożonego szpinaku
250 g cukini
150 g smietany 12 %
jajko
2 ząbki czosnku
sól. pieprz
gałka muszkatałowa

Szpinak przekładamy do rondla i odparowujemy z wody. Cukinię ścieramy na grubych oczkach i dokładamy do szpinaku, dalej odparowując z nadmiaru wody. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
W między czasie w misce łączymy śmietanę, jajko, pieprz i gałkę muszkatałową.
Gdy mamy już odparowany szpinak z cukinią dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i zdejmujemy z ognia.
Jak tylko zawartość rondla przestygnie dodajemy masę jajeczna i mieszamy energicznie do połączenia się składników.

Na upieczone ciasto wykładamy masę szpinakową. Możemy posypać żółtym serem. Całość pieczemy 25 minut, najpierw 15 minut w 200 stopniach, na koniec 10 minut w 180 stopniach.