czwartek, 31 lipca 2014

Cukinia faszerowana kuskusem z chilli

Cukinia faszerowana jest bardzo pyszna, a w moim domu od lat sie ja nadziewa. Zwykle dusze ja w sosie pomidorowym i jest przepyszna. Tym razem jednak postanowiłam ja upiec i nafaszerować warzywami z mięsem oraz kuskusem.
Gdy gaz się kończy człowiek staje się jeszcze bardziej kreatywny ;)
Cukinie okrągłe zwykle sprzedawane są w różnych odmianach. Polecam wybrać te ciemnozielone pieką się szybciej, natomiast jaśniejsze pozostają twarde.
Ogólnie cukinia jest wdzięcznym warzywem, jeśli macie możliwość zasiania nie wahajcie się. Rośnie szybko i dużo :) A przecież to takie smaczne warzywo!

2 cukinie okrągłe
15 dag mięsa mielonego (łopatka wp.)
3 łyżki kuskusu
2-3 pieczarki
sól
chilli
3 listki szałwi
majeranek

Kuskus zalewam wrzącą woda do 1 cm wysokości ponad kaszą, odstawiam by nasiąkło.
Cukinie nacinam, tak by pozostały czapeczki i wydrążam każdą.

Zostawiam górna część bez gniazd nasiennych i kroje drobno. Pieczarki również kroję drobno.
 Mięso mielone mieszam z warzywami i kuskusem, doprawiam do smaku solą, dodaję pół łyżeczki majeranku, szczyptę płatków chilli. Szałwię drobno siekam i dodaję do farszu.
Wydrążone cukinie nadziewam farszem i przykrywa czapeczkami.

Umieszczam je w naczyniu żaroodpornym i podlewam odrobina wody.
Farszu mi trochę zostało i nadziałam dodatkowo pieczarkę.
Piekarnik nagrzewam na 150 stopni i piekę ok 50 minut bez przykrycia.