W oryginale jest babka płesznik, inaczej zwana jajowatą. Jest ona spoiwem dla chleba. Lecz spokojnie możecie ją zastąpić lnem mielonym.
Wersji tego chleba też jest wiele, w zasadzie dodajecie to co lubicie jeśli chodzi o ziarna.
Z mojego przepisu wyjdą dwie keksówki.
300 g musli z orzechami
100 g słonecznika
2 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki jagód goji
po garści: orzechów laskowych, włoskich i ziemnych
5 fig suszonych
4 czubate łyżki lnu mielonego
2 czubate łyżki lnu złocistego
2 łyżki nasion chia
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli morskiej
3 szklanki wody
Wszystkie suche składniki przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z mokrymi. Całość należy odstawić na kilka godzin lub całą noc aby napęczniało.
Po tym czasie keksówki smarujemy tłuszczem i wysypujemy drobnym ziarnem np. lnem złocistym. Następnie przekładamy masę, dobrze dociskając. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni i do nagrzanego wkładamy keksówki. Pieczemy 50 minut.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, w innym razie będzie się rozpadać. najlepiej zostawić na całą noc w formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz