Cilbir, czyli jajka po turecku. To jedno z najbardziej popularnych z tureckich śniadań.
Cilbir, to po prostu jajka poszetowane na gęstym jogurcie, polane masłem z papryka pul biber. To klasyczna wersja śniadania podana z grzankami.
U mnie jogurt polewam masłem podgrzanym z olejem chilli. Znacznie polepsza smak i jest bardziej wyrazisty.
2 jajka
200 g jogurtu gęstego
50 g masła
1 łyżka oleju z chilli
sól morska
ocet
woda do gotowania
Na małej patelni rozgrzej masło i dodaj olej z chilli (używam chińskiego oleju od Hedonisty). Chwile podgrzej razem, zamieszaj i przelej do dzbanuszka.
W rondelku zagrzej wodę, dodaj ocet i poczekaj aż woda zacznie wrzeć.
Jajka wybij pojedynczo do miseczek. Łyżką zamieszaj w rondelku aby zrobić wir wodny i do niego wlej z miseczki jajko. Delikatnie mieszaj łyżką wkoło jajka aby białko pokryło żółtko. Gotuj 2 minuty i wyjmij jajko na talerzyk. Tak samo zrób z kolejnym jajkiem.
Na talerz wyłóż jogurt, nałóż jajka i polej masłem. Podawaj z jeszcze ciepłymi grzankami. Ja podaję także z pocięta miętą.