Cytrony, inaczej zwane cedratami to zachwycające owoce cytrusowe. Przypominają cytryny, zarówno w wyglądzie jak i smaku. Są kwaśne, ale ich skórka i albedo jest lekko słodkie, a goryczka jest minimalnie wyczuwalna.Są także nieco większe niż cytryny. Bo jeden owoc może ważyć nawet 500 g.
Cytrony wyrózniają się tym ,że maja mało miąższu a dużo więcej albedo.
Świetne jako dodatek do rozgrzewającej herbaty, skórkę wraz z albedo można kandyzować, całe owoce w plasterkach zamknąć w słoiku z miodem.
Plasterki cytronu dodaje także do rozgrzewającego napoju na przeziębienie.
Przygotowanie kandyzowanej skórki cytronu jest łatwe. Przechowywać jak i przygotować można je na dwa sposoby. To wspaniały dodatek do ciast lub kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Teraz jest właśnie czas na cytrusy, więc korzystajcie z ich dobrodziejstwa. Polecam zakup bio cytrusów. Zamówienia można składać internetowa na
Incampagna lub też stacjonarnie w Krakowie w
DeliItalia (dostawy co 2 tygodnie, pytaj przez FP o dostępność).
Kandyzowana skórka cytronu
1 cytron (ok.500 g)
1 szklanka wody
1 szklanka białego cukru
Cytron umyj, wyszoruj i osusz. Z owocu potrzebujemy tylko skórkę i albedo. Cytron przekrój wzdłuż na pół, potem znów na pół. Wykrój z niego miąższ (wykorzystaj np. do herbaty). Pozostałą część cytronu pokrój wzdłuż na cienkie plasterki.
Do garnka włóż plasterki cytrusa, zalej woda tak aby były przykryte i zagotuj. Od momentu wrzenia wody, gotuj skórki 5 minut. Po czym odlej wodę w której skórki się gotowały.
W innym garnku zagotuj 1 szklankę wody i szklankę cukru. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj wcześniej przygotowane skórki. Gotuj tak długo aż skórki zrobią się przezroczyste, a z wody i cukru zrobi się syrop.
I sposób przygotowania/przechowywania
Skórki przełóż do wyparzonego wcześniej słoika wraz z syropem. W ten sposób dłużej się przechowują, nawet do 6 miesięcy! Jeśli masz problem z wyjęciem skórek, możesz słoik lekko pogrzać w mikrofali, To zdecydowanie ułatwi zadanie.
II sposób przygotowania/przechowywania
Na tacy wyłóż papier do pieczenia, a na niego wysyp cukier puder. Skórki odsącz z syropu i układaj pojedynczo na cukrze. W taki sposób skórki powinny się suszyć 24 godziny. Po tym czasie ręcznie oczyść skórki z cukru. Możesz je zamknąć w wyparzonym wcześniej słoiku lub próżniowo zamkniętym worku.