poniedziałek, 31 grudnia 2018

Best nine 2018

Podsumowanie tego roku jest dla mnie trudne.
Podjęłam wiele decyzji słusznych jak i błędnych, kilku żałowałam, ale nauczyło mnie to czegoś! Nie warto być skromnym, trzeba walczyć o swoje! Niby to takie proste, niby o tym wiem, a jednak ciągle siedzi mi głowie, że ludziom trzeba pomagać. Swoje dobro postawić nad innych. Niestety często kończy się to niekoniecznie dobrze dla człowieka o dobrym sercu.
Także bądźmy dobrzy, ufajmy, ale nie bądźmy naiwni!

Życzę Wam radości, miłości i zdrowia <3
Reszta sama przyjdzie!

A teraz czas na #bestnine2018, czyli dziewiątkę najczęściej przez Was oglądanych przepisów.







  1. Bresaola, czyli wołowina dojrzewająca
  2. Mazurek wielkanocny
  3. Chrupiąca fasola mung
  4. Zapiekana kasza gryczana z jajkiem
  5. Red velvet cheesecake brownie
  6. Pieczona biała kiełbasa z rozmarynem
  7. Tradycyjna surowa biała kiełbasa
  8. Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem
  9. Wegańskie tiramisu z truskawkami




czwartek, 27 grudnia 2018

Wegańskie beziki

Tak, istnieje beza w wersji roślinnej. Bez grama jajka, a w zasadzie białka. To nie jest powietrze z ubitym na puch cukrem. Choć jest bardzo, bardzo słodka.
Większość z Was spotkało się z tym składnikiem, to aquafaba! Płyn odlany z puszki ciecierzycy lub woda po jej gotowaniu. Z tym drugim wariantem jest trochę roboty, bo płyn trzeba dodatkowo zredukować.
Najłatwiej jest wykorzystać ciecierzycę w puszce, ziarna do hummusu, a płyn na bezy. Zapachu ciecierzycy nie czuć, jednak jest wyczuwalny odrobinę inny smak niż przy standardowych bezach.

150 ml płynu (standardowa 400 g puszka ciecierzycy)
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
ew. barwnik spożywczy

Płyn ubij na sztywna pianę, zajmie to trochę więcej czasu niż przy klasycznych bezach. Teraz czas na cukier, dodawaj po łyżce i ubijaj cały czas aż masa będzie sztywna i lśniąca. Pod koniec dodaj sok z cytryny.
Jeśli chcesz aby twoje bezy miały kolor, dodaj barwnik i dobrze wymieszaj masę. Teraz czas na wyciskanie bezików.
Umieść piane w rękawie zakończonym odpowiednią tylką - końcówką i wyciskaj beziki na blachę wyłożona papierem do pieczenia lub mate silikonową.
Piekarnik nagrzej do 130o góra-dół i piecz beziki przez 1 godzinę lub dłużej w zależności od wielkości.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/12/weganskie-beziki.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/12/weganskie-beziki.html
https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/12/weganskie-beziki.html

wtorek, 4 grudnia 2018

Honeycomb, czyli plaster miodu

Honeycomb - plaster miodu, zwany również w zależności od regionu Sea Foam, Yellowman, Pokey-hokey, Cinder lub Toffee. Jest to bardzo słodki przysmak, twardy i chrupiący.
Jego zrobienie wymaga odrobiny skupienia, a potem maczane w czekoladzie można pałaszować ze smakiem.Tak jedzą w UK, nazywają batonika Crunchie.
Honeycomb można wykorzystać do deserów, jako posypkę do lodów czy jako element dekoracji.

200g cukru
100 g miodu
4 łyżki wody
1 czubata łyżka sody

Do rondelka* o grubym dnie wsyp cukier, dodaj miód i wodę. Rozpuść wszystko, nie mieszaj, ale doprowadź do 145 stopni. Ściągnij z ognia, wsyp łyżkę sody i energicznie (zarazem dokładnie)  zamieszaj rózgą. Małą blachę 25 cm wysmaruj olejem, wyłóż fiolą aluminiowa i wylej powstałą masę. Nie układaj, nie wygładzaj, pozwól niech sama się ułoży. Zostaw az całkowicie zastygnie. Potem możesz połamać na kawałki, jest niezwykle krucha.

*Użyj wysokiego rondla lub garnka, przygotowywana masa za sprawą sody urośnie. Uważaj aby się nie poparzyć.