środa, 30 grudnia 2015

Buła z ziołowym śledziem

Śledź to ostatnio dumny temat. Można robić śledzie na tysiące sposobów, a za każdym razem będzie smakował wybornie. Dzisiaj mam dla Was niebanalną propozycję. Może nie jest zbytnio elegancka i nie nadaje się na kolację, ale zapewniam Was że macie sukces gwarantowany i na pewno zaskoczycie znajomych.
My bardzo lubimy takie przekąski przed imprezą, ładuje akumulatory i nie pozwala zbytnio "zaszumieć" w głowie po wypiciu kilku głębszych.
Bułkę można zgrillować i całość zajadać gdy jest jeszcze ciepła.

Bułka pszenna
Beczka śledzi filety z ziołami firmy SEKO
ogórek konserwowy
cebula czerwona
jajko na twardo
jogurt naturalny
musztarda francuska
sól do smaku

Patelnię grillową rozgrzewamy, bułkę przekrawamy na pół (nie do końca). Smarujemy ją olejem ze słoika (ze śledzi) - doda całości ziołowego smaku. Ugotowane na twardo jajko kroimy na plasterki i układamy na połowie bułki, na nim plastry ogórka i kolejno cały płat śledziowy z ziołami. Cebulę kroimy w plasterki i układamy na płacie śledziowym, możemy też dodać cebulkę ze słoika.
Jogurt naturalny mieszamy z musztarda francuską w proporcji 2:1, dodajemy szczyptę soli i całość dokładnie mieszamy. Takim sosem polewamy kanapkę w środku.





wtorek, 29 grudnia 2015

Tatar ze śledzia z pastą paprykową

Jesli nie wiecie jakie przekąski przygotować na Sylwestra to koniecznie wypróbujcie tatar ze śledzia. jest łatwy do wykonania, a jednocześnie smaczny. Całość podana na chrupiącej grzance z kawiorem, a dopełnieniem jest pasta paprykowa.
Taka pastę możecie kupić w sklepach z kuchniami świata, ma gładką konsystencję, piękny czerwony kolor i wcale nie jest ostra. Jest sprzedawana w tubkach.
Najlepszymi śledziami jakie możecie wykorzystać do przepisu to śledzie w oleju rzepakowym firmy Seko. Są idealnie miękkie i jędrne. Taki tatar trzeba przygotować dzień wcześniej, aby wszystkie składniki idealnie się ze sobą przegryzły. Więc koniecznie zróbcie go dzień przed podaniem. Do dekoracji użyjcie kawioru i pasty paprykowej, która nada lekko paprykowy smak tatarowi.


Opakowanie filetów śledziowych solonych a'la Matjas
kilka marynowanych rydzów
2 fileciki anchois
2 średnie korniszony
mała cebulka
łyżeczka soku z cytryny
biały pieprz do smaku

Wszystkie składniki drobno siekamy. W szklanym słoiku posiekane składniki mieszamy z przyprawami i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.




poniedziałek, 14 grudnia 2015

Przygotowania do Świąt: Zakwas na barszcz czerwony

Jeśli czekacie na wigilijny barszcz z niecierpliwością, bo jego smak jest w ten właśnie dzień nie do pobicia. Koniecznie zróbcie zakwas na barszcz, jeżeli jeszcze go nie znacie. Barszczyk nabierze trochę innego smaku i aromatu. Takich niezapomnianych doznań będziecie chcieli więcej!
Zdradzę Wam sekret, że taki zakwas można pić sam dla zdrowia, a jest naprawdę pyszny.
Przygotowuje się go w 5 dni i jest to naprawdę proste.
Ilość buraków zależy od wielkości szklanego słoja, w którym przygotowujemy zakwas.
Spróbujcie, bo warto!


1kg buraków czerwonych
3 łyżki kminku
pół główki czosnku
2 łyżki soli morskiej
1 l ciepłej przegotowanej wody

Buraki obieramy i kroimy na plastry. Czosnek obieramy i też kroimy na plasterki. W słoju czy innym szklanym pojemniku układamy plastry buraków, posypujemy kminkiem i plasterkami czosnku. Następnie kolejna warstwa buraków, potem kminek i czosnek itd. Ostatnia warstwa ma być bez czosnku i kminku. Jednak na pewno wypłynie coś na powierzchnię, tym nie należy się przejmować.
Mój pojemnik ma objętość 1 litra, więc zmieściły się 3 warstwy buraków.
Ciepłą przegotowaną wodę mieszamy z sola do rozpuszczenia i zalewamy buraki.
Całość przykrywamy gazą. Jesli nie mamy może to być kawałek tiulu, niepotrzebnej firanki.
Szklany słój, pojemnik zostawiamy w chłodnym miejscu.
Zostawiamy tak na 5 dni, po tym czasie przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.





niedziela, 13 grudnia 2015

Stir fry z gęsiną

Stir fry to niezwykle szybkie i łatwe danie. Możecie łączyć co tylko Wam się podoba, co lubicie. O jednym tylko trzeba pamiętać twarde warzywa na początek, bo one potrzebują chwile czasu by być miękkie lecz jędrne. Reszta warzyw jak pieczarki, cebula czy kapusta pekińska potrzebuja tylko chwili.
Całe danie można posypać sezamem jak ja zrobiłam, a zamiast gęsiny użyć innego mięsa. Lecz musicie wiedziec, że to ona nadaje innego smaku temu daniu.


100 g pieczonej gęsiny lub innego drobiu
połowa małego brokuła
mała marchewka
garść grzybów mun
mała cebulka
porcja makaronu soba
sos sojowy kikkoman less salt
2 łyżki oleju kokosowego
łyżka oleju sezamowego
szczypta świeżo mielonego chilli
50 ml bulionu drobiowego
płaska łyżeczka pasty imbirowej
płaska łyżeczka pieprzu syczuańskiego
biały sezam do dekoracji

Marchew obieram i kroję w cienkie ukośne plastry, grzyby zalewam wrzątkiem na 15 minut.Po upływie czasu odcedzam je i kroję w paseczki.
W woku rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pieprz syczuański i pastę imbirową, szybko mieszam i dodaję różyczki brokuła oraz bulion . Chwilę duszę razem, dodaję marchew i znów mieszam. Kolejnym krokiem jest dodanie cebulki pokrojonej w pióra oraz grzybów mun. Całość mieszam razem, a gdy warzywa będą miękkie i jędrne dodaję chilli, łyżkę sosu Kikkoman oraz olej sezamowy.
Całość jeszcze chwilę przesmażam.
Makaron gotuję we wrzącej wodzie 3 minuty po czym dodaje do woka i mieszam ze wszystkimi składnikami.
Można też danie podać w inny sposób. Do głębokiej miski nakładam porcję makaronu, porcję warzyw z woka i plasterki pieczonej gęsi. Całość posypuję sezamem.